[...] regulować zdrowie naszych jelit. Prebiotyki są znacznie silniejsze, podczas gdy probiotyki są żywymi bakteriami bardzo podatnymi na ciepło i kwas żołądkowy. Najważniejsze jest to, że różne szczepy bakteryjne mają różny wpływ na jelita. To, co może korzystnie działać dla jednej osoby, może negatywnie działać dla kogoś innego. Z tego względu [...]
Silny chwyt przydaje się w większości ćwiczeń, jakie wykonujemy. To właśnie dłoń jest tą częścią ciała, która posiada bezpośrednią styczność z obciążeniem. Dzięki sile przedramion obciążenie przenoszone jest na pracę bicepsów, tricepsów, mięśni piersiowych, naramiennych, nóg czy grzbietu. Mając na uwadze, jak ważne są przedramiona, powinniśmy [...]
Redukowanie tkanki tłuszczowej nie zawsze jest łatwym zadaniem. Warto jednak włożyć w odchudzanie nieco pracy i trudu, ponieważ osiągnięte korzyści w pełni nam to wynagrodzą. Dobrze być przygotowanym na to, co może nas spotkać i nie dać się zaskoczyć. Nie denerwuj się Postępy w redukcji mogą mieć odmienne tempo u różnych osób. Gdy starasz się, [...]
Kiedy mówimy o regeneracji, większość z nas pomyśli o śnie. Jest w tym sporo racji, gdyż właśnie podczas snu nasze ciało ulega „naprawie” i ponownie jest gotowe na działanie. Oczywiście czas regeneracji powiązany jest ściśle z odżywianiem, jak i objętością treningową. Inozytol Odpowiedzialny jest za efekt uspokajający, jak i ogólne funkcjonowanie [...]
Gimnastyka poranna jest bardzo dobrze znana jako sposób na poprawę samopoczucia i dostarczenie sobie zastrzyku energii o poranku. Wiele osób wskazuje na jej właściwości pobudzające, które porównują do porannej kawy. Aktorzy, biznesmeni, celebryci dość często w swoich wypowiedziach wspominają o tym, że dzień rozpoczynają właśnie od aktywności [...]
Cukier to tzw. puste kalorie dające nagły i krótkotrwały zastrzyk energii. Niestety dieta bogata w cukier wpływa negatywnie na nasze zdrowie, sprzyja otyłości i uszkadza co najmniej 5 ważnych narządów w naszym ciele. Podsumowanie Cukier wpływa nie tylko na Twoją sylwetkę, ale również na funkcjonowanie wielu narządów. Jeśli stopniowo ograniczasz [...]
[...] się pojawić w wieku 20,30 lat i później. Co ją powoduje? Nietolerancja laktozy (naturalnego cukru znajdującego się w produktach mlecznych) występuje wtedy, gdy organizm nie jest w stanie jej rozłożyć. Zwykle dzieje się tak, gdy jelito cienkie przestaje wytwarzać wystarczającą ilość laktazy - enzymu, który pomaga trawić laktozę. Jak poradzić [...]
[...] ona wysokość nawet kilku metrów, jednak w mieszkaniu osiąga dużo mniejsze rozmiary. Z racji tego, że należy ona do grupy kaktusów jadalnych, a dokładniej do sukulentów, jest przystosowana do gromadzenia dużej ilości wody, co za tym idzie również składników odżywczych. W przemyśle, kuchni i medycynie wykorzystuje się jej kwiaty, owoce, [...]
[...] zawierających białko o wysokiej wartości odżywczej, diety te należy bardzo starannie komponować, tak by nie doprowadzić do niedoborów i zbyt niskiego spożycia białka, które jest ważne dla organizmu w kontekście regeneracyjnym, budulcowym. Białko odgrywa kluczową rolę jako składnik diety w ocenie zapotrzebowania organizmu na składniki odżywcze, [...]
Chyba głównie ze względu na pewien chaos informacyjny jest to jedno z częściej zadawanych pytań przez młodzież, która właśnie rozpoczęła przygodę z treningami. Czas więc rozplątać ten węzeł gordyjski i odpowiedzieć sobie jasno. BCAA czy odżywka białkowa? Aby móc tego dokonać, przyjrzyjmy się bliżej, czym jest zarówno BCAA, jak i odżywka białkowa. [...]
Z wielu przeróżnych powodów diety wegetariańskie i wegańskie stają się coraz bardziej popularne. Wydaje się, że ten sposób odżywiania nadal postrzegany jest przez pryzmat wielu mitów i niedomówień, część z nich postaramy się wyjaśnić w poniższym tekście. „Diety roślinne są zawsze zdrowsze” W ostatnich dziesięcioleciach coraz więcej badań wykazało [...]
[...] śniadaniowych, możesz zauważyć, że niektóre z nich zawierają sterole roślinne. Jednym z pierwszych produktów wzbogaconych sterolami była margaryna. Dziś wiemy, że nie jest ona zdrowym substytutem masła, ponieważ zawiera tłuszcze trans, ale producenci, dodając sterole, i tak próbują ją reklamować jako zdrową i wartościową. Przeczytaj [...]
[...] może być pewnego rodzaju lękiem „odziedziczonym” po przodkach. Stan odżywienia i zdrowie psychiczne Bardzo ważnym dla samopoczucia psychicznego na jesień i zimę aspektem jest poziom odżywienia organizmu witaminami i składnikami mineralnymi. Sezonowe skrócenie czasu w ciągu dnia, podczas którego jest jasno oraz do powierzchni Ziemi docierają [...]
[...] w uporządkowanym otoczeniu. Bałagan to kolejny czynnik, który może wpływać na Twoje wybory żywieniowe. Staraj się też nie robić zbyt wielu rzeczy podczas jedzenia. Kiedy jesteś rozproszona, wówczas możesz zjeść znacznie więcej, niż potrzebujesz. Dodaj więcej naturalnego światła do swojego domu Odsłoń zasłony i rolety w swoim domu i to z [...]
[...] Jak widać, istnieje wiele podobieństw między anoreksją i ortoreksją. Oba rodzaje zaburzonego odżywiania są próbą posiadania kontroli nad jedzeniem. Kluczową różnicą jest to, że anoreksja skupia się na ilości spożywanej żywności a ortoreksja na jakości. Oba stany są groźne dla naszego zdrowia psychicznego (anoreksja także dla zdrowia [...]
Mylne jest założenie, że to, co wegańskie, to jednocześnie jest zawsze zdrowe, fit itp. Sięgając zatem po wegański majonez, nie oczekujmy od niego, że będzie on niskokaloryczny (no, chyba że takie będzie jego założenie), ze świetnym składem i w ogóle będzie można uznać, że oto mamy sposób na zajadanie się majonezem bez żadnych konsekwencji. [...]
[...] istotny organ, bez którego ciężko sobie wyobrazić funkcjonowanie. W jaki sposób bataty mogą je chronić? Odmiana pomarańczowa zawiera bardzo duże ilości beta-karotenu, który jest przekształcany w organizmie w witaminę A. Ta z kolei chroni nas przed ślepotą. Bataty mają korzystny wpływ na zdrowie jelit Nasze jelita potrzebują błonnika, a bataty są [...]
[...] że kanapki są złe? Owszem, jeśli codziennie jesz pszenną bułę z margaryną, żółtym serem, kiełbasą i majonezem, wówczas ciężko mówić o zdrowym posiłku. Znacznie lepiej wybrać jest pieczywo razowe, posmarować je cienką warstwą masła lub twarożku i postawić na dobrej jakości dodatki np. chuda wędlina, mozzarella i oczywiście warzywa. Tutaj świetnie [...]
Od kilkunastu lat rozmaici autorzy powielają wątpliwej jakości stwierdzenia. A właściwie „specjaliści z USA” piszą prawdę, ale wybierając tylko dogodne dla siebie fakty. Czy jest to zachowanie godne pochwały, czy napiętnowania? Cóż, oceńcie sami. Na przykładzie treningu HIIT omówię częstą manipulację dotyczącą wpływu treningu interwałowego na [...]
[...] układu odpornościowego. Potrzeba więcej badań dotyczących wpływu resweratrolu na długość życia człowieka, ale na chwilę obecną można każdemu zalecić suplementację. Środek jest dobrze tolerowany, nawet w dużych dawkach, co nie znaczy, że podawanie standardowej dawki, czyli 125-250 mg dziennie będzie nieskuteczne. Referencje: In Soo Pyo i in. [...]